Tampotrüki jaoks fotopolümeer baasil trükiplaadi valmistamine.

Reklaamkinkidele pealetrüki tegemiseks on kõige kiirem ja mugavam kasutada trükiplaate, millele saab kujutise peale ilmutada.

Fotopolümeer- või ka lihtsalt polümeertrükiplaatidele kujutise söövitamine on üsna lihtne protsess ja võtab aega õigesti toimides 45-60 minutit. Kuna plaadi pind on UV valguse suhtes keemiliselt reageeriv, siis töö tegemise juures on soovitav valgustuseks kasutada kollast valgust.

1. Trükifilm (positiivis, emulsioon allpool ) on soovituslikult plaadi- või raakliga kokkupuutuva pinna suurune. Kui on soovi kile mõõdu arvelt kokku hoida, siis film tuleb välja lõigata nii, et filmiäär oleks vähemalt 2 cm. trükist eemal.
2. Uuelt trükiplaadilt eemaldada kaitsekile.
3. Asetada trükiplaadile mõõdukile (mõõdukile näitab kuhu tuleb asetada trükifilm).
4. Trükifilm asetada mõõdukile ja trükiplaadi vahele- jälgides mõõdukile märgiseid.
5. Trükifilm kinnitada läbipaistva teibiga, emulsioon plaadi poole. Mõõdukile võetakse ära.
6. Trükiplaat asetada vastu UV lambi valgust. Valgustada 240 sekundit. Seejärel ära võtta ja eemaldada trükifilm.
7. Asetada lambile rasterkile, sinna peale omakorda trükiplaat (polümeerne pool rasterkile suunas) Valgustame 240 sek. Ning taas ära võtta.
8. Asetame trükiplaadi sooja vette. Soovituslik destilleeritud vesi ja vee temperatuur 26-28 °C. Võib kasutada ka puhast käesooja kraanivett. Pehme harjaga hõõruda ringikujuliselt polümeerset (valgust saanud) poolt. Kord olgu ringid päripäeva, kord vastupäeva. Hõõruda tuleb pehmelt vajutades 130 sek. ( 2.10 min.)
9. Plaat võtta veest välja. Plaadi tagaküljelt võib suurema vee kuivatada salvrätiga ning eest (polümeerne pool) fööniga, alustades plaadi keskosast ehk trükikujutise pealt.
10. Kuivatatud plaat asetada taas UV lambile ja polümeerse plaadi materjali kinnitamiseks 600 sek. (6 min.) üle valgustada. Kui kasutatakse piiritust trükiplaadi pesuks, siis üle valgustada pole enam vaja.
11. Peale seda kuivatada plaati ahjus umbes 20-30 minutit 100 °C kuumuse käes.
12. Plaat on trükitööks ette valmistatud.

Tagasi Tagasi esilehele