Uue kodulehe loomine (Sanna)

Meie endine veebileht oli juba tükk aega vana infoga ning selle opereerimine meie jaoks raskendatud. Nii mõnigi otsis meid veel vanast asukohast! Firma ümberkorraldusega seoses oli loomulik, et tuleb teha uus koduleht.

Aga milline see leht peaks olema? No ma siis tegin oma esialgse visandi, mis kohe kõrvale tõstetud sai, sest see oli liiga võõras ja “users experiance” vastane jne. Lugesin siis veebidisainimise kohta hulga materjale, käisin kodulehe disainimise koolitusel. Õppisin kasutama isegi Adobe Illustraatorit (ma olen ikka Coreli ja Adobe Photoshopi kasutaja olnud). Ja siis pärast pikka ja põhjalikku enesekoolitamist ja lugemist ja katsetamist tegin teise versiooni, mis järgis reegleid ja tavasid jne jne…… Selle versiooni aga tõstsime jälle kõrvale, sest see oli nii “tavaline”. Ma ei tunnista, et see kole oli või mulle ei meeldinud, aga see oli lihtsalt liiga tavaline. Ja mul on selline varakeskealine kriis, et ei taha enam tavalisi asju teha (maitseküsimuse jätaks siinkohal kõrvale).

Läksin oma disainiga uuesti esialgse versiooni peale – Ipadi ja nutitelefonidest tuttava appi-de kastide juurde. Tulevikuennustused (et üha enam kasutatakse internetti just nutiseadmetega) panid mõtlema ka selle peale, et kuidas teha firma koduleht nutiseadmesõbralikuks. Ja jälle sai asjatundjate veebiinimestega vaieldud – küll see on võõras ja too ei sobi, küll kasutajate jaoks on see liiga lihtne disain liiga keeruline mõista jne jne. Mõne arust on disain liiga vanamoeline, teise jaoks liiga uudne. Mõne arust peaks infot ja teksti rohkem olema, teise arvates võiks pildid suuremad olla, sest tühja ruumi on liiga palju….. lõputu seletamine ja põhjendamine ja ümberkorraldamine. Kui mul vahepeal täismasendus tuli – appi! ma ei oska! (see on mu esimene veeb ja esimene AI-töö) – siis ütles sõber midagi seesugust: “kui sa ise millessegi usud, siis tee seda! kuula nõu aga tee seda, mis usud!” No ma siis võtsin mõnes asjas nõu kuulda, lihtsustasin veidi – kaotasime varjud kastide all jms ning siis saigi ta valmis! Minu jaoks.

Kodulehtede tegemisel on disain üks osa – see sai nüüd minu tehtud ja olen selle üle väga uhke. Teine osa on muidugi funktsionaalsus – et mis info ja mis link mida teeb. Enne kui disaini peale üldse mõtlema hakkasin, panime paikka, mis meie kodukal olema peab, mis otstarvet ta rahuldama peab jms. Töö jooksul sai ka funktsionaalsust lihtsustatud ja info miinimumini viidud. Aga see kolmas osa – tehniline ehk veeb päris internetti üles panna – seda ma ei oska. Appi tuli meile Mihkel Rätsep. Tema soovitas ka disaini veidi lihtsustada – kaotada kastidel varjud ja mõned nooled jms. Eks ta veidi muutis ka lehe funktsionaalsust. Mina tahtsin, et liikumine toimuks külgedele (arvutis nooltega, nutiseadmel niisama küljele lohistades), tema pani liikumise ikka üles-alla toimuvaks. Kusjuures ma ikka arvan, et minu idee oli ägedam! Aga tal on muidugi õigus – lehte ei teinud me ju endale, vaid klientidele. Mihklit pean ikka kõvasti kiitma – vaatamata sellele, et ta mu ideid (vähemalt alguses) ei toetanud, tegi ta väga hästi seda, mis tegi! Ja mis põhiline – me saame oma lehte ise hallata! See vabadus on tänapäeval kiiresti muutuva elurütmi tõttu üsna oluline.

Igatahes on meil nüüd uus koduleht valmis! Võttis aega mõned kuud kauem kui plaanis oli (tegelikult ei ole see päris valmis, mõned pildid tuleb veel uuesti teha ja lisada). Mina ise olen sellega väga rahul ja eks aeg näitab, kas mul oli õigus kui ütlesin, et meie kliendid ei ole rumalad, nad võtavad uue lehe omaks ja oskavad sellel liikuda. Näiteks saab üleval logole klikkides alati tagasi esilehele. Lehel ei ole nn poe otstarvet – asju selle kaudu tellida ei saa. Küll aga on üleval kataloogid, mille tooteid me siis müüme. Hinnapakkumist tuleb ikka kliendihaldurilt küsida, sest meie poliitika on “suhtlemine” – helista ja kirjuta meile!

Tagasi Tagasi esilehele